Uitwisselingsdag Focusing Vlaanderen 12/11/22

Kom jij ook?

De volgende uitwisselingsdag heeft plaats op zaterdag, 12 november 2022.

Het is de uitgelezen kans om elkaar te leren kennen en ontmoeten. Zowel zij die net hun eerste stappen in de wereld van Focusing achter de rug hebben als doorgewinterde focussers en focusingprofessionals kunnen zich met elkaar verbinden a.h.v. een gevarieerd programma, onderbroken door een gezamenlijke lunch.

Programma voormiddag:

“De bodem als betrouwbare oefenpartner’ door Greet Blanckaert

  • Ervaringen in het tot rust komen in de geborgenheid van het contact met de bodem.
  • Ervaringen in het moeiteloos staan in balans met aandacht voor antikrimp. Het opgericht zijn tussen hemel en aarde.

Greet laat ons proeven van deze houdingen en bewegingen die zijn ontstaan tijdens het focussen, het beoefenen van eutonie en de praktijk van chineng qigong.

Kan focussen een bijdrage leveren bij het ontwikkelen van de plasticiteit van de hersenen?

Een zinvolle vraag?

Programma namiddag:

“Focusing en creativiteit in het spoor van Irma Blank” door Isolde Roose

Tijdens de workshop rond Focusing en creativiteit laten we ons inspireren door de Duitse kunstenares Irma Blank. Haar non-figuratieve werk, dat het best omschreven kan worden als schrijven zonder woorden, ontstaat vanuit een meditatieve toestand. Blank spreekt over een synthese van lichaam en geest, een totale betrokkenheid van haar lichaam bij haar werk.
Het oeuvre van Irma Blank doet ons stilstaan bij de rol van taal en tijd. Blank wil met haar werk loskomen van de betekenis van woorden en een eigenzinnige, universele taal creëren, die ontstaat in het nu-moment en een weerslag vormt van hoe de tijd verstrijkt. Haar werk vertolkt de spanning tussen twee polen – begin en einde, vol en leeg, geboorte en dood – en ademt uit hoe de eindigheid deel uitmaakt van ons bestaan.
We nemen dit thema mee doorheen de workshop en verkennen de mogelijkheden van het niet figuratief werken met creatieve materialen, vanuit een focussende attitude. We koppelen ons net als Irma Blank los van symbolen die op een figuratieve manier verwijzen naar het leven om te verkennen hoe we op een abstract vormelijke manier uitdrukking kunnen geven aan onze Felt Sensing. Doorheen de workshop maken we ruimte om uit te wisselen over onze eigen ervaringen met creatief focussen en over wat Irma Blank kan betekenen voor ons focusingproces.

‘Here, there is a whole new language, touching upon the Being, shaped and condensed into a universal line. If it tells us something, it is a tale about presence and self-discovery, about the excitement of beginnings and the acceptance of endings.’ (Blank et al, 2019, p. 168)

Bron: Blank, I., Fogie, D., Obrist, H.U., & Schoofs, M. (2019). Irma Blank. London: Koenig Books

De locatie (regio Gent) : http://www.prinsenhof-gent.be/ligging

Inschrijvingen kan via: info@focusingvlaanderen.be.

Je inschrijving is definitief na overschrijving op BE29 9734 1852 8964 met vermelding “naam + uitwisselingsdag”.

Kostprijs= 25 euro inclusief lunch, koffie en thee.

Uiterste inschrijvingsdatum: liefst voor 1/11/2022

Toekomen kan vanaf 9u30. Start=10u, Einde=16u, napraten kan tot 16u30.

Mee te brengen: dekentje en 2 kleine handdoekjes