Nieuw boek: Senses of Focusing, volume I & II

Meer dan 1100 pagina’s Focusing en Focusing Oriented Therapy onder de kerstboom
Claude MissiaenVoor de duidelijkheid: dit is geen recensie. Ik (Claude Missiaen) heb nog niet de tijd gehad om deze twee volumes volledig door te lezen. Het is wel een warme oproep om even verder kennis te maken met deze boeken (in de hoop dat je ze zal aanschaffen).

Het idee voor dit volumineuze werk is ontstaan is ontstaan tijdens het Eerste Europese Focusing Congres (Loutraki, Griekenland, 2018), Facets of Focusing, een eerder kleinschalige en heel dynamische conferentie.

Eind vorig jaar vielen ze dan toch eindelijk in de bus! Deze twee boekwerken zijn prachtig uitgegeven en bevatten hoofdstukken uit heel verscheidene domeinen waarin het gedachtengoed van Focusing, van Focusing Oriented Therapy en van Gendlins Theory of the implicit wereldwijd ondertussen zijn stempel heeft gedrukt. Ik ga je niet meenemen door de hele inhoudstafel maar verwijs graag naar de begeleidende website: https://sensesoffocusing.com/ Hier vind je niet alleen een becommentarieerd inhoudsoverzicht maar ook enkele video’s waarin Akira Ikemi en Campbell Purton samen met de uitgevers Nikolaos Kypriotakis en Judy Moore hun stem rond deze boeken laten horen, boeiend!

Je vindt hier ook informatie over hoe je de boeken kan bestellen.


Deze uitgebreide promotiecampagne, ook op YouTube (youtube: senses of focusing) onderstreept het belang van deze uitgaves. Het lijkt me een heel waardig eerbetoon aan Eugene Gendlin en zijn nalatenschap. Het geeft ook een inkijk in de theorie, praktijk en filosofie van zovele auteurs die zich ondertussen op hun eigen manier verder ontwikkeld hebben in dit wondere body of knowledge. Ons kleine landje is in dit internationaal gezelschap overigens goed vertegenwoordigd. We vinden hier bijdragen van Frans Depestele, Mia Leijssen, Claude Missiaen & Siebrecht Vanhooren en van Tine Swyngedouw. Mia verzorgt naast een eigen bijdrage ook het voorwoord van Volume 2.


De publicatie van het boek heeft niet minder dan twee jaar vertraging opgelopen. Officieel door het Coronavirus (en de beperkende maatregelen) waardoor in de Griekse uitgeverij verschillende werknemers ziek gevallen zijn en een aantal acties niet op tijd konden doorgaan. Officieus ook doordat de redacteuren een aantal auteurs erg lang ondersteund hebben (voorbij de gestelde deadline) om toch hun hoofdstuk aanwezig te kunnen hebben in Senses of Focusing. Alle lof overigens voor de uitgevers Kypriotakis en Moore die geen enkele moeite gespaard lijken te hebben om dit werk tot een succes te maken, zowel inhoudelijk als qua vormgeving. Zo wordt elke sectie bijvoorbeeld geopend met de Gendlin’s spoken words, geselecteerd door Nada Lou uit haar indrukwekkende verzameling videomateriaal, een leuke extra.


Zoals gezegd, dit is geen appreciatie van de volledige inhoud van Senses of Focusing. Het is wel mijn overtuiging (of toch zeker mijn hoop) dat dit een mijlpaal vormt in de ontwikkeling en verder-dragen van dit kostbare gedachtengoed. Ik hoop dat het ook internationaal onze geloofwaardigheid zal doen groeien. Wat zo op het eerste zicht nog een lacune lijkt hiervoor: degelijke publicaties rond onderzoek, meteen een warme oproep voor de opvolger van deze boeken.

Ik hoop jullie hiermee voldoende warm te hebben gemaakt om op zijn minst eens te gaan grasduinen in de vermelde website. Ondertussen gebruik ik mijn vrije tijd om mij verder te verdiepen en te laten verrassen door deze schatkamers.

Senses of Focusing, Volume I. (2021). Kypriotakis, N. & Moore, J. (eds.). Athens: Eurasia Publications, 565 pp.

Senses of Focusing, Volume II. (2021). Kypriotakis, N. & Moore, J. (eds.). Athens: Eurasia Publications, 559 pp.