boek FOCUSING. Leven in verbinding met je innerlijk kompas – Tine Swyngedouw – Recensie

Wat als je een manier van leven vindt, een manier van omgaan met jezelf, waardoor je minder afhankelijk wordt van de mening van anderen? Waardoor je gemakkelijker eigen keuzes maakt? Waardoor je beter kan omgaan met lastige situaties, met moeilijke thema’s en dilemma’s? En waardoor je de mooie stukken in je leven nog bewuster en intenser gaat ervaren?

Dan wil je dat delen met zoveel mogelijk mensen in de hoop dat ook zij het kunnen integreren in hun leven. Dat was de missie van Tine Swyngedouw toen ze dit boek over Focusing begon te schrijven. Het is een boek ter inspiratie voor iedereen die wil leven in verbinding met zijn innerlijke kompas en die belemmeringen wil doorbreken om voluit te kunnen leven.

We stoppen veel energie in pogingen om bepaalde stukken van onszelf te verbeteren of weg te willen. Zonder resultaat, stelt de auteur. Dat is de paradoxale theorie van verandering. Iets kan pas veranderen door het helemaal te accepteren en ermee te verbinden. Alles wat stroef loopt in ons leven nodigt ons uit om ermee te verbinden. Enkel dan kan het weer soepel worden en beginnen stromen.

Van veel knopen die we meedragen, zijn we ons niet bewust. Je denkt dat iets of iemand op een bepaalde manier is of dat jij zus of zo bentterwijl dat maar een klein stukje is van de werkelijkheid. De auteur vergelijkt die knopen met een oude bril die je opzet waardoor je maar een klein stukje van opmerkt. Met die oude bril op lijd je aan tunnelvisie. Focusing leert je om met een frisse blik te kijken naar de situatie. Je leert hoe je de knoop gezelschap kan houden zodat hij zijn verhaal van binnenuit kan vertellen. Je beleving van de situatie verandert hierdoor.

Het boek beschrijft mooi hoe we altijd en overal beschikken over een compagnon die luisterend aanwezig kan zijn en aandacht kan geven wat aandacht nodig heeft. Dat gezelschap kunnen we onszelf op elk moment cadeau geven. Op die manier ontwikkel je een respectvolle houding tegenover alle delen van jezelf. Je leert luisteren naar wat de verschillende delen je écht willen zeggen. Om je te helpen luisteren naar jezelf onderscheidt de auteur vier Focusing-werkwoorden: pauzeren, ervaren, erkennen en stem te geven. 

Het begint bij pauzeren: tijdens de dag op verschillende momenten checken bij jezelf hoe we dat telefoontje, dat gesprek, die wandeling, die mail… hebben ervaren. Door dagelijks spontaan korte focusingmomenten in te lassen, vermijd je om gevoelens mee te nemen van de ene situatie naar de andere. Als je niet af en toe pauzeert, bestaat de kans dat je emoties gaat projecteren op anderen die er niets mee te maken hebben. Een voorbeeld: ’s avonds kortaf reageren op je kinderen of partner nadat je een lastige vergadering had op het werk. Dat geldt voor de korte termijn maar iedereen zeult ook dingen mee van vele jaren geleden die vandaag nog bepalen hoe we reageren. Als je telkens opnieuw contact maakt met hoe je lichaam een bepaalde situatie in zich draagt, doorbreek je patronen en vermijd je projecties. 

Niet alleen jouw levenskwaliteit vergroot, maar ook die van anderen: Wie alle facetten van zichzelf leert verwelkomen, zal dat ook makkelijker voor anderen kunnen doen. De empathie die je ontwikkelt ten aanzien van alle delen van jezelf, kan je ook geven aan anderen.

Ook bij fijne momenten in je leven kan je focussend aanwezig zijn. Door tijd te nemen om te voelen hoe je lichaam dat moment in zich draagt, ga je het fijne gevoel nog intenser en bewuster kunnen beleven. Je leven situeert zich niet meer aan de oppervlakte. Je duikt diep in al haar rijkdom.

Het boek inspireert om er onmiddellijk mee aan de slag te gaan via een eenvoudig stappenplan en een myriade aan concrete oefeningen. Sommige oefeningen kan je beluisteren via een QR-code.

Tegelijk voelt het boek voor mij aan als ‘niet helemaal af’, als een begin, als iets dat nog in proces is. Daar is de parallel te trekken met een focusingproces. Elk focusingproces draagt de kiemen in zich voor de volgende ontwikkeling in het proces. Het proces kent geen eindpunt. Door je milde, niet oordelende aandacht aan iets te schenken, gaat het alweer vooruit. Zo voelt dit boek aan voor mij: als een begin – een frisse manier om de stappen en het proces helder te verwoorden, begeleid door concrete oefeningen die de lezer laat proeven van wat Focusing in gang zet – dat klaar is voor de volgende stap, om er nog dieper in te duiken.

Wie een basiscursus Focusing wil volgen, kan dat op verschillende plekken in Vlaanderen. Kijk gerust op de website van Focusing Vlaanderen. Daarna kan je je focusingspier verder trainen via gratis partnerschappen zodat Focusing een onderdeel wordt van je leven.

Recensie: Lies Van Cleynenbreugel